Blog

Owies czy siano, czyli ośle wybory

Jest takie powiedzenie: „osiołkowi w żłobie dano, w jednym owies w drugim siano”. Biedaczek nie mógł się zdecydować i zdechł. A najadłby się i jednym i drugim z pożytkiem dla zdrowia. Owłosiony owoc, czyli ziarno to dziecko trawy. Trawy z rodziny wiechlinowatych. A jednak owies uprawiany jest jako zboże. Jego wymagania są ograniczone. Toleruje deszcze, niskie temperatury oraz słabe i kwaśne gleby. Inaczej niż pszenica czy jęczmień. Jednak owies, to

Czytaj wiecej >

Kurkuma – zdrowie w barwie słonecznej

Ostryż długi (Curcuma longa) znana nam, jako kurkuma, która dzisiaj często gości w naszych potrawach. Któż nie zna tej pięknej barwy i ciekawego zapachu. Niejeden raz intensywność kurkumowej żółci gościła na moich dłoniach, ubraniu i blacie kuchennym. Zmyć to … to wyzwanie nie lada 🙂 Kiedyś Herbapol produkował Solaren (wyciąg z kurkumy na etanolu). Dzisiaj sama robię taką nalewkę. Niżej opisuję, jak dobroczynne działanie ma dla naszej wątroby. Ale nie

Czytaj wiecej >

Piołun, czyli Artemisia ansynthia w oparach absyntu

… wątroby, anemii ze złym trawieniem, depresji, bólami głowy i wieloma innymi. Absyntowej lektury życzę 🙂 Piołun znam od dzieciństwa. To babcine remedium na brzuszkowe dolegliwości. „Babciuuuu, brzuszek boli. Nie chcę jeść obiadu”. Wystarczyło, że poczułam zapach piołunu, a w jakiś czarodziejski sposób wracał mój apetyt 😀 Sądzę, że o piołunie słyszał każdy. A jednak często jest mylony z bylicą pospolitą. Trudno się dziwić, są bardzo podobne. A jednak nie

Czytaj wiecej >

Tatarak, czyli Acorus bohaterem w walce z chorobami…

Fot. Wikipedia … owrzodzenie żołądka, zapalenie błony śluzowej żołądka, osłabienie trawienia, kolka jelitowa i wieloma innymi. Tatarakowej lektury życzę 🙂 Tatarak rozkochał mnie w sobie zapachem.  Będąc nad wodą szukam w szuwarach charakterystycznych liści, czasami kwitnących, które mają tak pięknie pachnące korzenie. I właśnie dzięki temu zapachowi możemy mieć pewność, że znaleźliśmy tatarak. Raz miałam okazję jeść je kandyzowane. Pycha. W tekście znajdziesz na nie przepis 🙂 Co możesz znaleźć

Czytaj wiecej >

Jeść i się nie przejeść

Fot. zasoby Pixabay Radość rodzinnego biesiadowania często psuje nam… niestrawność, która pojawia się nawet, jeśli nie zdołamy wypróbować wszystkich potraw ze świątecznego stołu. I choć co roku przeżywamy to samo, to rzadko pamiętamy o tym w kolejne święta i nie robimy nic lub bardzo niewiele, by się tych dolegliwości ustrzec.  Ojciec medycyny, Hipokrates, powiedział, że wszystkie choroby mają swój początek w… jelitach. Jak więc możemy zadbać o zdrowie układu pokarmowego? Szczególnie

Czytaj wiecej >

Herbata przez duże H prosto z Chin

Fot. z chińskiej książki o herbacie Jestem upojona. Jest po 23, a ja nie mogę zasnąć. W ciągu 4 godzin wypiłam 2 litry herbat. Właściwie HERBAT. Każda ma swoją historię, pochodzenie, smak i aromat. Dzisiejszy wieczór spędziłam z entuzjastą i pasjonatem herbat – Romanem Szymulą. Krysia, Dobrochna i Kajetan oraz ja doświadczaliśmy tych bukietów na podniebieniach. Nie zauważałam upływającego czasu. To pierwsze moje spotkanie z prawdziwą herbatą. I to od

Czytaj wiecej >