Blog

Zlot Zielarzy w Górach Sowich

Góry Sowie zapisały się w mojej pamięci na trwałe wspomnieniami ludzi kochającymi zioła i naturę. Prawie 200 osób zamieszkało w schronisku „Orzeł” zajmując wszystkie łóżka, podłogi i pole namiotowe oraz okoliczne agroturizmo. Rano budziło mnie światło i wyciągało z łóżka o piątej rano. Taki świt przed schroniskiem ścierał z powiek resztki snu. Każdego dnia (zlot trwał 4) program był tak bogaty, że problem decyzyjny był na porządku dziennym. Co wybrać?

Czytaj wiecej >

Historia 3 „Co w nas mieszka dobrego? Albo złego?”

Ponad 3 lata temu na zajęciach z „gównologii” (bardziej fachowe określenie, to Fitoterapia w chorobach pasożytniczych) obserwowaliśmy zawartość naszych jelit. Jak? Odrobina kału na szkiełku i na ekranie widać było nasze życie wewnętrzne. Zapachy w sali były lekko, hm … No wiecie. Fekalne. Czego się nie robi dla nauki 😉 Podałam moją fiolkę z cenną zawartością 😉 całkowicie przekonana, że obraz moich jelit jest wspaniały. I na pewno nie mam

Czytaj wiecej >

Relacja z Ziołowej Majówki

Obrazy malowane wiosną mam przed oczami, gdy to piszę. Tęsknię znowu za Modrą Chatą i jej klimatem. Zobacz, jakie to piękne miejsce. Zdjęcie tytułowe, to obraz pokoju, w którym spałam i suszyłam zioła 🙂 Pogoda była dla nas łaskawa. Codziennie słońce i ciepło, więc posilałyśmy się w salonie pod chmurką, wcześniej spijając gołymi stopami poranną rosę z trawy. Rozpieszczałam dziewczyny na równi z pogodą. Wstawałam przed 6, żeby nasycić duszę

Czytaj wiecej >

Historia 2 „Dlaczego bąki nie pachną fiołkami?”

Na dzień dobry standardowe pytanie: „Czy był dzisiaj stolec?” Jeśli nie, to szansa na fiołkowy zapach pierdnięć jest żadna. Czy zastanawiałaś się kiedyś, po co Ci gazy w jelitach? Będąc wśród ludzi zdarzało mi się marzyć, by puścić bąka, który: Po pierwsze nie będzie słyszalny. Po drugie będzie bezzapachowy. A jeśli miałam wątpliwość, czy mi się to uda, to zaciskałam d… i jelita pęczniały. Znasz to uczucie? Śmiem twierdzić, że

Czytaj wiecej >

O co chodzi z tym cukrem?!

O co chodzi z tym cukrem? I jak Wańkowicz przyczynił się do wzrostu jego spożycia? Jest rok 1931. Cukier jest dobrem bardzo drogim i luksusowym. Nawet po spadku jego ceny, ludzie go nie kupują. Co robić? Reklama dźwignią handlu. Dlaczego ówczesnym władzom tak zależało na zwiększeniu sprzedaży cukru? Główny powód zawsze ten sam – pieniądze. Cukier w II Rzeczpospolitej był towarem akcyzowym (Za każde 100 kilogramów producent bądź importer musiał

Czytaj wiecej >

Jak opanować łaknienie na słodkości?

Poniższe zalecenia możesz zastosować przy założeniu, że nie wymagasz żadnej szczególnej diety, a Twój stan zdrowia pozwala na jedzenie wszystkich grup produktowych. Wybieraj z tego do woli to, na co pozwala Ci lekarz, dietetyk czy Twoje samopoczucie. ✔Jedz roślinne pożywienie i długo je przeżuwaj staje. Wtedy stanie się słodkie. Zboża Rośliny strączkowe Warzywa ✔Jedz słodkie warzywa Buraki Słodkie karczochy Marchewki – bardzo skuteczna w obniżaniu łaknienia na cukier Dynie Słodkie

Czytaj wiecej >