Melasa – wzmacniająca słodycz

Melasa powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru spożywczego. Zawiera ok. 20 % wody. Melasa zawiera około 38% sacharozy. Dzięki jej usunięciu otrzymuje się biały cukier, pozbawiony witamin i minerałów, które pozostają właśnie w melasie. To dlatego, jest tak wartościowa.
Melasa ma niski ładunek glikemiczny – dla jednej łyżki, czyli 20 g, wynosi 9.
Melasa zawiera mnóstwo składników odżywczych, takich, jak na przykład żelazo, witamina B6, wapń, mangan, magnez i potas.

  1. W jednej łyżce stołowej melasy znajdziesz aż 27,5% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Mangan usuwa wolne rodniki, które mogą uszkadzać DNA. Produkty zawierające dużą ilość antyoksydantów są korzystne, ponieważ mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca i zwolnić proces starzenia.
  2. Dobre źródło energii. Dostarcza energii, która może być niezbędna między innymi dla sportowców. Co więcej, dostarcza żelaza, które jest bardzo ważne, ze względu na produkowanie energii i transportowanie tlenu do komórek mięśni.
  3. Zdrowie kości. Melasa to źródło minerałów, które są korzystne dla zdrowia kości. Znajdziesz w niej takie minerały, jak żelazo, wapń, potas, magnez, mangan i miedź.
  4. Zdrowie serca. Taki wpływ ma mangan, magnez, miedź, wapń, potas i witamina B6. Dzięki połączeniu tych substancji, krwinki czerwone mają mniejszą tendencję do sklejania się. Pozwala to na obniżenie ciśnienie i ochronę przed stresem oksydacyjnym, prowadzącym do stanów zapalnych.
  5. Zdrowie jelit. Wapń dostępny w melasie, pozwala na usunięcie toksyn z jelita grubego. Wysoka zawartość wapnia w organizmie jest powiązana z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.
  6. Zadbaj o poziom żelaza– jedna łyżka melasy dostarcza Twojemu organizmowi prawie 20% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Niedobór żelaza jest powiązany z takimi chorobami, jak zmęczenie, wypadanie włosów, drażliwość i anemia. Żelazo jest bardzo ważne dla kobiet. Odgrywa także kluczową rolę w pracy komórek i ma wpływ na poziom energii. Dzięki niemu możesz pozbyć się infekcji, wspierać zdrowie mózgu i pracę mięśni, a także poprawić swoją odporność.
  7. Melasa jest dobrym źródłem potasu – jedna łyżka melasy trzcinowej dostarcza około 14,5% dziennego zapotrzebowania także na ten minerał. Potas jest konieczny dla zachowania dobrego stanu układu sercowo-naczyniowego i dla zdrowia kości. Dzięki niemu można obniżyć ciśnienie krwi, poprawić metabolizm węglowodanów i zmniejszyć ryzyko zawału serca i osteoporozy. Brak potasu to jedna z przyczyn zapalenia stawów.
  8. Dbaj o poziom wapnia – wapń wpływa nie tylko na zęby i kości – ma bardzo ważny wpływ na zdrowie jelita grubego, serca, na stan krwi, układ nerwowy i mięśnie. Jedna łyżka melasy dostarcza 17% dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń.
  9. Obfitość selenu – w jednej łyżce znajduje się 5% dziennego zapotrzebowania. Selen ma ważny wpływ na zdrowie tarczycy, ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami, zapobieganie nowotworom, zdrowie układu sercowo-naczyniowego i zapobieganie stanom zapalnym. Niedobór selenu prowadzi do tych i wielu innych chorób.
  10. Dobre źródło witaminy B6 – łyżka dostarcza 7,5% DZ na tę witaminę. Jest ona bardzo ważna, ze względu na odporność, system nerwowy, działanie komórek nerwowych, zdrowie serca i produkcję energii. Może mieć także działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
  11. Alternatywa dla zwykłych słodzików – melasa jest słodzikiem, który nie ma tak wielu działań niepożądanych, jak cukier i sztuczne słodziki. Jej indeks glikemiczny jest niewielki, dlatego w małych ilościach jest dobrym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą lub ze stanem przed cukrzycowym. Spożycie melasy z trzciny cukrowej podnosi poziom glukozy o wiele mniej niż sam cukier. Oprócz tego, zawiera wiele minerałów i witamin, o których pisałem powyżej. Cukier to puste kalorie.
  12. Odchudzanie – podobnie, jak w poprzednim podpunkcie – dużo wartościowych składników, mało kalorii. Jeśli odchudzasz się, niewielka ilość melasy będzie lepsza, od stosowania cukru.
  13. Leczenie problemów z układem pokarmowym – kilka badań wskazuje na to, że melasa ma korzystny wpływ na żołądek i problemy trawienne. Dzięki niej można pozbyć się problemów z wrzodami oraz zespołem jelita wrażliwego, biegunką i zaparciami.
  14. Zdrowie skóry – melasa może być stosowana także przy skórze, przy takich problemach, jak egzema, łuszczyca, trądzik, a także wielu innych. Na to działanie wpływa duża ilość antyoksydantów, które poprawiają stan skóry i spowalniają starzenie skóry.

Dobrym połączeniem dla osób wyczerpanych z anemią jest owies z melasą trzcinową.
Składniki zawarte w recepturze Goryczka 1 (Jeremy Ross „Die Rzepturen”) z dodatkiem melasy trzcinowej rozpuszczonej w ½ szklanki wskazane są przy anemii, wyczerpaniu, zaburzeniach trawienia i atonii jelit.
Oprócz melasy w recepturze występują:

  • Goryczka
  • Piołun
  • Tatarak
  • Skórka gorzkiej pomarańczy
  • Kardamon

Źródło informacji: Materiały szkoleniowe Szkoły Medycyny Chińskiej TOMO z zajęć Ziołolecznictwo zachodnie w powiązaniu z diagnostyką TCM.