Historia 14 „Piekielnie ostra roślina, co spala język”

Dzisiaj o papryczce chili (Capsicum), której znajdziemy kilka odmian. Ma opinię ostrej zawodniczki i nie każdy jest w stanie wziąć ją do ust. A jednak czasami warto.

Podczas szkoleniowego spotkania z Jeremy’m Ross’em omawialiśmy i testowaliśmy smak i oddziaływanie papryczki. Ponieważ tematem zajęć były zioła zachodnie w powiązaniu z diagnostyką wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej to spójrzmy na działanie papryczki od tej właśnie strony.

  1. To zioło na depresję, bo porusza Qi Serca i Wątroby i wzmacnia Serce. Dlaczego? Bo oddziałuje na Zastój i Niedobór Qi Serca.
  2. Jest bardzo „elastycznym” ziołem. Stosowany przy udarze cieplnym lub słonecznym (sic!) lub nadmiarze gorąca w organizmie. Bo potrafi wyprowadzić gorąco na zewnątrz i w ten sposób chłodzi (to tak, jakby wywołać poty, ciało się chłodzi).
  3. Wyprowadza też na zewnątrz śluz, szczególnie zimny śluz z Płuc, jeśli powodem jest niedobór Yang Płuc (czyli pozwala dobrze odcharkać i wykaszleć) 
  4. Jest pomocna w leczeniu palpitacji i normalizowaniu pracy serca.
  5. Pomaga odzwyczaić się od kawy, bo stymuluje nadnercza i po prostu nie mamy takiej potrzeby picia kawy, no chyba, że bardzo lubimy (jak ja 🙂 Ale tu mówimy o takich nałogowcach kawowych (to już nie ja). Duże ilości kawy wypalają energię nadnerczy. Osoby z Hashimoto pamiętajcie o tym.
  6. Z uwagi na smak nie miesza się od razu z innymi ziołami w mieszance, tylko podaje oddzielnie. Człowiek sam ustala od jakiej dawki zaczyna, to może być jedna kropla dodana do porcji jednorazowej. Ale można od razu przewidzianą w recepturze dawkę, tak jak pewnie zrobiliby Meksykanie.
  7. Jest antidotum na objawy powodowane przez inne zioła, np. znosi wymiotne działanie stroiczki, uspokaja palpitacje, np. po żeń-szeniu i inne.

Papryczka nie jest zalecana osobom szczupłym z niedoborem Qi Żołądka i zapaleniem Żołądka.

Przypomnę, że razem z lobelią potrafi uratować życie człowiekowi w zapaści i nie tylko człowiekowi. Jeremy uratował życie swojemu kotu, który się …utopił.

To jeszcze powiem, jak klasyfikuje się smak ostrego zioła w TMC.
Po objawach:
1. Pieczenie (np. nasza papryczka).
2. Kłucie (np. stroiczka, pokrzywa).
3. Mrowienie i drętwienie (np. jeżówka i żółtokrzew).

Pomimo ostrego smaku papryczka nie jest ziołem rozgrzewającym. Ono wzmacnia energię poprzez jej poruszenie. Uczucie gorąca może pojawić się w głowie, gdyż ruch energii następuje w górę.

Zrobiłam wyciąg alkoholowy z papryczki. Czas na testowanie działania 🙂

Zachęcam do włączenia papryczki do swojego menu i apteczki.
Dobrego zdrowia życzę i czasem nawet na ostro 🙂
Dorota Natura Życia