Jak opanować łaknienie na słodkości?

Poniższe zalecenia możesz zastosować przy założeniu, że nie wymagasz żadnej szczególnej diety, a Twój stan zdrowia pozwala na jedzenie wszystkich grup produktowych. Wybieraj z tego do woli to, na co pozwala Ci lekarz, dietetyk czy Twoje samopoczucie.

  1. ✔Jedz roślinne pożywienie i długo je przeżuwaj staje. Wtedy stanie się słodkie.
    1. Zboża
    2. Rośliny strączkowe
    3. Warzywa
  2. ✔Jedz słodkie warzywa
    1. Buraki
    2. Słodkie karczochy
    3. Marchewki – bardzo skuteczna w obniżaniu łaknienia na cukier
    4. Dynie
    5. Słodkie ziemniaki
    6. Pasternak
  3. ✔ Stosuj kiełki, mikroalgi (spirulina, chlorella, sinice)
  4. ✔Jeśli jesz mięso, ryby i sery (również zwiększają pożądanie cukru), to dla zrównoważenia włącz do diety
    1. Sałatę
    2. Rzodkiewkę
    3. Grzyby
    4. Ziemniaki (nie łącz z mięsem)
    5. Trawę pszenicy lub jęczmienia
    6. Owoce (nie łącz z mięsem)
  5. ✔Do słodzenia używaj
    1. Owoców
    2. Soków owocowych (najlepiej „samorobotnych)
    3. Syropu ryżowego
    4. Słodu jęczmiennego
    5. Stewii
    6. Ksylitolu
    7. Nierafinowanego cukru z trzciny cukrowej
    8. Syropu klonowego
    9. Melasy
  6. ✔ I dodatkowo:
    1. Jedz powoli
    2. Urozmaicaj jedzenie warzywami
    3. Ruszaj się. Idź na spacer, rower czy rolki
    4. Naucz się przygotowywać zdrowe słodycze (mnóstwo przepisów w necie)
  7. ✔ Kiedy wyciągniesz rękę po słodycze, zatrzymaj się na chwilę refleksji
    1. Dlaczego właśnie w tej chwili?
    2. Czy osładzam smutek, stres, lęk, brak miłości?
    3. Czy czuję zmęczenie, niepokój?
    4. A może czuję zwykły głód i czas na zdrowy posiłek zamiast ciastka?
    5. Czy to nawykowe – siadasz przed telewizorem i … ?
  8. ✖Ogranicz produkty słone. Zwiększają łaknienie na słodki smak.
  9. ✖Unikaj przetworzonej żywności, często jest w niej cukier i słodziki. Dodawane są do chleba, płatków śniadaniowych, sosów do sałatek, zup, sałatek, wędlin, żywności w puszkach, czy napojów butelkowanych. Czytaj etykiety.

Więcej o działaniu cukru przeczytasz tutaj.

UWAGA: W celu szybkiego zmniejszenia łaknienia słodyczy – zjedz coś kwaśnego, gorzkiego lub ostrego.

Opracowałam na podstawie książki „Odżywianie dla zdrowia” Paul Pitchford
Na zdrowie!
Dorota Natura Życia

Udostępnij