Kurkuma – zdrowie w barwie słonecznej

Ostryż długi (Curcuma longa) znana nam, jako kurkuma, która dzisiaj często gości w naszych potrawach.
Któż nie zna tej pięknej barwy i ciekawego zapachu. Niejeden raz intensywność kurkumowej żółci gościła na moich dłoniach, ubraniu i blacie kuchennym. Zmyć to … to wyzwanie nie lada 🙂 Kiedyś Herbapol produkował Solaren (wyciąg z kurkumy na etanolu). Dzisiaj sama robię taką nalewkę. Niżej opisuję, jak dobroczynne działanie ma dla naszej wątroby. Ale nie tylko dla niej. Dla wielu cenną może być informacja, że „ułatwia rozpuszczenie i usunięcie złogów żółciowych z układu żółciowego” (*2).
W sprzedaży znajdziemy sproszkowane kłącza ostryżu. Niestety zdarza się, że wzbogacone o mąkę. Jeśli po dodaniu do wody na dnie widzimy żółty proszek, to oznacza, że kurkuma została „oszukana”. Na szczęście można już kupić całe kłącza. Zarówno suszone, jak i świeże, które doskonale nadaje się do zrobienie „złotego mleka”.

Co możesz znaleźć w moim artykule?
1. Informacje o sposobach przygotowania kurkumy.
2. Wskazania do jej zastosowania.
3. Przeciwwskazania.
4. Łączenie z innymi roślinami.
5. Wybrane preparaty zawierające kurkumę w składzie.
6. Wybrane receptury.
7. Zastosowanie kurkumy z punktu widzenia medycyny chińskiej

Sposoby przygotowania kurkumy i dawkowanie
Odwar – 25g na ½ l wody, w ciągu dnia wypić całą porcję.
Sproszkowane kłącze –3 x dziennie po 1 g.
Nalewka – na alkoholu przynajmniej 70%, 1:5. Doustnie 5 ml 3 razy dziennie po rozmieszaniu z wodą. (*2)
Suszone zioło – 1-3 g dziennie (ESCOP)
Napar 3- 9 g dziennie (M&B Safety)
Wyciąg płynny 5-14 ml 1:1 dziennie (M&B Safety)
Kurację można rozpocząć od standardowych dawek, pod warunkiem obserwacji stanu zdrowia (*1)
University of Maryland Medical Center podaje: w przypadku takich chorób, jak rak, chorób kardiologicznych, układu pokarmowego czy stanów zapalnych stosuje się:
Korzeń świeży: 1,5 – 3 g na dobę
Suszony, sproszkowany korzeń: 1 – 3 g na dobę
Kapsułki zawierające kurkuminę: 400 – 600 mg, 3 x dziennie
Nalewka (1:2): 15 – 30 kropli, 4 x dziennie
Centrum Medyczne Uniwersytetu Kalifornijskiego, który zajmuje się badaniami nad chorobą Alzhaimera, zaleca stosować na pusty żołądek rozpuszczoną w płynie o podwyższonym ph np. soku z wiśni.
National Cancer Institute stoi na stanowisku, że kurkuma jest lepiej przyswajalna z tłuszczem i czarnym pieprzem.

Wskazania do zastosowania, czyli jak i na co kurkuma działa (*2)
Zastosowanie kurkumy w celach leczniczych ma w Europie i Ameryce krótką historię, która rozpoczęła się w XX wieku. Wzrost klinicznego zastosowania wynikał z przeprowadzonych w ciągu ostatnich 20 lat znaczących badań i analiz naukowych ostryżu.

  • żółciopędnie i żółciotwórczo,
  • rozkurczowo,
  • i przeciwzapalnie,
  • przywraca prawidłową pracę pęcherzyka żółciowego,
  • pobudza wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego i trzustkowego,
  • poprawia proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych (w 65% wchłania się w jelitach),
  • ułatwia rozpuszczenie i usunięcie złogów żółciowych z układu żółciowego,
  • związki zawarte w kurkumie odkażają drogi żółciowe.
  • liczne badania udowodniły również właściwości przeciwbakteryjne, hepatoprotekcyjne (ochraniające miąższ wątroby), przeciwmiażdżycowe, antywirusowe i antynowotworowe.
  • purkumina zmniejsza ryzyko wystąpienia raka skóry i jelit.
  • powstrzymuje rozwój bakterie i grzybów. Między innymi gronkowca złocistego, salmonellę, klebsielli czy kropidlaka czarnego.
  • w leczeniu niewydolności wątroby, kamicy żółciowej, wirusowego zapalenia wątroby, stanów zapalnych i zatruć wątroby, żółtaczki i zaburzeń wydzielania soków trawiennych.
  • chroni płuca przez zmniejszanie stanu zapalnego i wstrząsu oksydacyjnego, kurkumina może chronić przed ostrym uszkodzeniu płuc, przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) i astmą alergiczną (*1),
  • kurkumina może wspierać leczenie zwłóknienia płuc czy wątroby przez zmniejszenie proliferacji komórek włóknistych (*1),
  • hipoglikemicznie, ostryż daje nadzieję na zapobieganie i łagodzenia objawów cukrzycy typu 2 (*1).
  1. Przeciwwskazania (*1)
    Przy zablokowaniu dróg żółciowych.
  2. W przypadku kamieni żółciowych stosować tylko po konsultacji z lekarzem.

Powyższe opisano w monografii Commission E (niemiecki odpowiednik FDA) bez podania powodów, ani odniesień źródłowych.

  1. Chińskie przeciwskazania – ból z powodu Niedoboru Krwi, z nieobecnością Zastoju Krwi (Bensky).
  2. Brak negatywnych doniesień dla zastosowania podczas ciąży. Odpowiedni w czasie karmienia piersią (M&B Safety)

Łączenie z innymi roślinami (*1) kurkuma z:

  1. Tatarakiem przy rozpieraniu i bólu brzucha, wzdęciach, zaparciach, dolegliwościach w nadbrzuszu, wrzodach żołądka, nudnościach.
  2. Kolendrą pomocniczo w leczeniu cukrzycy typu 2.
  3. Piołunem (pisałam o nim tutaj) w zapobieganiu kamicy żółciowej przy osłabionej funkcji wątroby i wydzielania żółci.
  4. Szałwią chińską (Salvia miltiorrhiza) zapobiegawczo i pomocniczo w leczeniu zawału mięśnia sercowego i udaru mózgowego.

Punkty 2, 3 i 4 poparte badaniami (*1 str. 302)

Wybrane preparaty na rynku polskim zawierające w składzie kurkumę
Polskim preparatem kurkumowym jest Solaren – płyn, który można zażywać doustnie kilka x dziennie, w dawce 3-5 ml w 100 ml wody, przy chorobach wątroby, zaburzeniach trawienia, biegunkach i kamicy żółciowej. Również w leczeniu przewlekłych chorób skóry, układu żółciowego, moczowego i przy zaburzeniach przemiany materii (otyłość, samozatrucia metaboliczne, cukrzyca). (*2)

Niestety Herbapol już tego preparatu nie produkuje. Taką nalewkę należy wykonać we własnym zakresie. Wystarczy kłącza kurkumy zalać alkoholem w proporcji 1:5 i wytrawiać od 14 do 30 dni.

Zastosowanie kurkumy z punktu widzenia medycyny chińskiej (*1)
Tu zastosowanie ma zarówno kłącze, jak i bulwa różnych gatunków ostryżu.
Kłącze jest stosowane w celu:

  1. Poruszenia Krwi w leczeniu bólu w klatce piersiowej, bólu brzucha, braku miesiączki, bolesnego miesiączkowanie z obecnością Zimna z powodu Niedoboru.
  2. Poruszyć Qi w leczeniu bólu w nadbrzuszu lub bólu brzucha.
  3. Rozproszyć Zewnętrzne Wiatr w leczeniu zapalenia stawów z Zastojem Krwi.

Bulwa jest stosowana w celu:

  1. Poruszenia Krwi w leczeniu bólu w klatce piersiowej, bokach ciała lub bólu brzucha z powodu Zastoju Qi Wątroby.
  2. Usunięcia Gorąca i ochłodzenia Krwi w leczeniu krwotoku z nosa, krwawych wymiotów, krwiomoczu.
  3. Otworzenia otworów Serca zablokowanych przez Śluz w leczeniu lęku, zaburzeń umysłowych lub napadów padaczki.
  4. Usunięciu Gorącej Wilgoci Wątroby w leczeniu kamieni żółciowych.

Jeśli do tej pory kurkuma nie gościła w Twojej kuchni, to wierzę, że po przeczytaniu tych informacji, zaczniesz stosować ją nie tylko kulinarnie, ale i włączysz ją do swojej domowej apteczki.
Życzę Ci zdrowia 🙂
Dorota Natura Życia

(*1) Jeremy Ross „A clinical Materia Medica. 120 Herbs in Western Use”
(*2) dr Henryk Różański zasoby internetowe (http://rozanski.li/247/kurkuma-ostryz-curcuma/)